Translation Assignment Week 4: Back to Square One – A New Turning Point (4)

Written by Prof Anh Tho

Released in 27 Aug 2014

Source: https://www.linkedin.com/pulse/article/20140827083613-307348893-back-to-square-one-a-new-turning-point-4

“Gặp đúng khán giả

Thật kinh ngạc, tôi nghĩ tôi đã đạt được mục tiêu! Cảm ơn TẤT CẢ các bạn!

Trong nhiều năm, tôi đã định hướng nhầm khán giả bởi sự giao lưu dàn trải trên Facebook thay vì trên LinkedID. Thực vậy, tôi đã đăng những bài giới thiệu thường xuyên trên trang đọc sách ở Việt Nam tại trang: facebook.com/yourviet. Kết quả dường như là một sự thôi thúc khi tôi có khoảng 2.800 likes trong vài tháng. Nhiều người đã kết bạn trên trang cá nhân của tôi. Bởi vậy trong khoảng thời gian ngắn tôi đã có hơn 1000 người bạn, trong số này tôi đếm có những người tôi đã từng gặp trong thời gian làm việc tại Việt Nam và nhiều người khác thông qua bạn của bạn bè nữa.

Trong 3 năm vừa rồi, tôi đã cố gắng khơi gợi mối quan tâm của bạn bè FB trên các websites giáo dục hữu ích và những lĩnh vực khác. Tôi để ý một điều như thế này: các khán giả FB có xu hướng click “like” để thừa nhận họ đã nhận được thông tin đăng tải. Nó không có nghĩa rằng họ THỰC SỰ THÍCH các bài đăng đó. Và thật sự rất ít khi có được một lời bình chỉ ra những quan điểm cá nhân hay những phản hồi thật sự. Mặt khác, khán giả Việt Nam yêu thích nhưng bức ảnh hoặc những câu chuyện, trải nghiệm về đời thưc, ví dụ như những bức ảnh trên đường từ nhà tới cơ quan đi qua công viên Geneva hoặc một vài trích đoạn trong cuốn sách của tôi. Rồi một ngày tôi có ý tưởng đăng bài về Tết Nguyên đán và đẩy nó với quảng cáo của FB. Wow, tôi đã có 11.000 like trong MỘT ngày và chỉ mất 5$ cho bài tập này. Và sau đó, tôi đóng tài khoản FB…

Mặc dù vậy tôi không có những ảo tưởng, các fan FB ở đó chỉ dành cho các cuộc gặp gỡ xã giao. Không có bất kỳ một sự trao đổi nghiêm túc nào. Nhưng với tôi bài tập này là hữu ích, khi tôi sử dụng thông điệp của mình để làm công việc hàng ngày – chính xác hơn – là thói quen hàng tuần đăng bài vào thứ bảy, và chắc rằng tôi đã đăng bài với khán giả của tôi vào tuần của tôi. Tôi nghĩ rằng hầu hết với các bạn trẻ Việt Nam, FB trở thành “điểm gặp gỡ” của họ. Tôi để ý bất kỳ thời gian nào, ngày – hay đêm – đảm bảo rằng tôi sẽ có một vài “likes” với những lời bình của mình. Với những người bị trầm cảm, học tiếng Việt để giao tiếp với khán giả người Việt, bạn chắc rằng có một vài  phản hồi. Bằng cách này, BẠN SẼ KHÔNG BAO GIỜ CẢM THẤY BỊ CÔ ĐƠN.

Oh yeah, tại sao tôi lại đang dùng LinkedIN để giải thích việc giao lưu của tôi trên FB? Hmm, từ khi tôi bắt đầu blog này “BTSO – A New Turning Point”, tôi thấy vui khi đăng bài và tôi dành được khoảng 100 lượt xem mỗi bài, trang profile của tôi cũng được tăng hạng “top 2% of profiles” cùng với những kỹ năng chuyên nghiệp tương tự vậy. Đó chẳng phải là một điểm tốt của sự động viên sao?

Cảm ơn tất cả các bạn trên LinkedIN đã xem profile của tôi. Và cũng cảm ơn tất cả các bạn đã viết những tin nhắn dễ thương với sự đề xuất hợp tác tới tôi.

Tôi cảm thấy như được truyền năng lượng và động lực để chia sẻ với các bạn những tìm tòi trong nghiên cứu tiến sỹ của mình. Hãy dành một chút thời gian để ghé thăm vào trang của tôi http://sbitrainingsolution.blogspot.ch/. Và thoải mái để lại lời bình nhé.

Vào lúc này, tôi đang theo dõi se-ri “Les théoriciens de l’économie – Marx, Hayek et Keynes”, một bộ phim tài liệu kinh điển (bằng tiếng Pháp) về các nhà kinh tế học lỗi lạc với những lý thuyết có tác động mạnh mẽ tới việc làm thế nào để chính phủ đương đầu với vấn đề khủng hoảng toàn cầu. Loạt bài trên “Reading Marx’s Capital with Professor David Harvey” có thể cũng có ích cho những bạn hứng thú muốn đào sâu hơn vào chủ đề này nhé.

Hẹn gặp lại các bạn lần tới nhé,

Anita H.”

 

3 thoughts on “Translation Assignment Week 4: Back to Square One – A New Turning Point (4)

 1. How did i used to use Facebook?

  I used to be a FB detective.

  When i turned on my laptop, FB was my home page. It was always already for my time online. When i worked, when i studied, it obviously spent a tab for Facebook, always. What a big treat, huh?!

  Every now now and then, whenever i saw numbers on Facebook tab – a sign on Facebook that you receive comments or likes. I stopped working to check what they are. It is able to accept, in some case, if i turned to my work as soon as i did. But, it did not. I saw some self-file pictures of my friends, I saw some albums about their trips about wonderful destinations, I saw some recommendations about celebrities, some gossips appeared in front of my eyes, which my hand cannot stop clicking through all of them.

  I absorbed to follow them as a lovesick guy. Any time of the day – or night, i spent all my free time for her not only on Laptop in working time but also on mobile phone all the time even before going to the bed which i should spend my time to read book or review new words.

  I faced to face with Facebook all the time, when hangout with my friend, when having a coffee, when i having a breakfast, when standing on elevator … and even when going the toilet. (a group of my friends till now still having action like this. Maybe I will write a blog about How Facebook effect on social communication.)

  Whatever I met on the street such as accidents, an annoying traffic…, even what ill I suffer, I must thought how to take a photo, how to share “what’s on your mind” to get likes, comments as much as I effort. An then, I immersed myself to read and replied them with pleasure or frustration by making conflict with them.

  So what I received from all day long on Facebook? As a drunk guy who get up on tomorrow, I was obsessed with images and gossips on that, it appeared in my mind all the time. I fall so sorry because I lost my time for unvalued and virtual things on Internet.

  As a consequences of that, I stress.

  However, fortunately just a short time.

  And I escaped away from my swamp I made for myself. But it is also quite difficult.

  I was getting to decrease my time on Facebook by deactivating my account. And I made discipline that I just checked it when I finished job. At first I remember feeling that how eager I am when I checked what happening on Facebook after half working day with absence of me. I was happy with a huge notifications, but I am a person who want to try new things so that I set time I re-active longer. And I decreased likes, comments on my post and my friend even pages are not my official friends. Thank to that, notifications of Facebook was declined and that time I realised how value of time i lost as well.

  I removed Facebook application from my smart phone. I turned off Face book as a homepage. More important, I focused on what is useful for me. Do you know how? I dig into setting of Facebook and I knew how to make a magic to what I don’t concern disappear on my new feed. I unfollower almost of my friends who share personal stories or gossip thinkings. I set mentors in my closest friend group. That was wonderful discovery. I am not sure you know what feeling i knew. It is just comfortable and serene in mind without any disturbing. More important, i have learned skills, knowledge, recommendations from mentors i followed.

  From what time i lost, from what i experienced, instead of chatting, likes, comments i was getting to share useful websites, articles on my page. But the number of likes and comments on those was not much as posts about my thought about psychology, human behaviour, pictures, my private stories… before.

  I move my destinations to another social network sites such as Goolge+, Twitter, Path, Tumbler… and now WordPress. I think i found my right online house to share with my neighbours who have same hobby.

  But out there, on Facebook, there are so many Vietnamese youths still spend their time for non sense things (as me in the past). To change and help and raise awareness for them about bunch of things they need to discover is what i want to do.

  Just share and recommend. If the quantitive of people who tend to useful things conquer the opposite ones, i think we will.

  Thank you Prof Anh Tho who has transmited me encouragement in each her article to write mine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s